Соболь — «перлина» російського хутра

Соболь — звір лісовий. В сибірській тайзі, бажано з участю кедра, — основні його місця проживання. На Алтаї головні масиви таких угідь зосереджені на північному сході, південному заході, і в центрі.

Місця проживання

В гори соболь піднімається найчастіше до верхніх меж лісової рослинності, хоча нерідко проникає в пояс чагарникових тундр, тобто до висот в 2,6-2,7 тис. м н. у. м. (хребти Абаканський, Куркуре — за власними спостереженнями). У гірничо-тайговій місцевості для нього найбільш привабливі ділянки тайги, захаращені ветровалом, з виходами скель, кам’яними розсипами. Добре, якщо в тайговому підліску є горобина, черемха, а в покриві різні ягідники — чорниця, лохина, брусниця.

У буреломній тайзі і серед курумов для нього завжди досить постійних і тимчасових притулків — в дуплах старих дерев, валежин і в пустотах серед коренів, в щілинах і щілинах, в кам’яних розсипах. Деякі постійні нори є і виводковими, в них гніздова камера встилається сухою травою, шерстю, пір’ям; іноді звірки обходяться зовсім без підстилки. В таких притулках звичайні паразити — блохи, кліщі.

Звірятко осілий

Соболь — звірятко осілий, він постійно тримається на своїй ділянці, який охороняє від проникнення інших родичів. Площі таких індивідуальних ділянок варіюються в залежності, в першу чергу, від забезпеченості кормами, від наявності сховищ, а також ще й від щільності населення соболів в цьому урочищі. У гірничо-тайговій місцевості на Алтаї вони складають зазвичай від 2,0-3,0 до 7,0-8,0 кв. км, іноді більше або менше. Ділянки самців дещо більше, ніж у самок, причому останні нерідко тримаються на периферії їхніх ділянок. При низькій щільності населення соболів ділянки роз’єднані територією, позбавленої їх слідів; при високій щільності вони не тільки стикаються, але більш або менш широко перекриваються — все це добре простежується під час зимових маршрутів з соболиним угідь.

Активність

У соболів немає чіткого ритму добової активності, хоча частіше вони полюють все-таки в темний час доби — вночі або на світанку. Багато разів доводилося спостерігати, як соболі виходили на полювання в денний час відразу після закінчення невеликого снігопаду. А перед ним могли відсиджуватися в притулках за кілька днів.

Якщо випадає багато пухкого снігу, в якому звірята глибоко провалюються, вони можуть вийти тільки через день-другий, коли сніг трохи осяде, ущільниться. Найбільш активні соболі в помірно морозну погоду — 20-25 вночі і 10-15 градусів вдень. У більш теплу або холодну погоду вони можуть не з’являтися з гнізда до п’яти і навіть до семи днів. За спостереженнями М.О. Лукашова, в січні в угіддях по хребту Торот на північному сході Алтаю пік активності протягом доби припав на період від 14 до 18 годин. Спостереження були проведені саме в помірно морозну погоду.

Полює на землі

Полює цей швидкий, моторний хижак на землі. По деревах він лазить легко, впевнено, але зазвичай забирається туди при небезпеці або за необхідності — за ягодами горобини, наприклад, або в гонитві за бурундуком або білкою. У швидкості, спритності пересування по деревах соболь поступається білку.

За добу в пошуках їжі може проходити досить значну відстань — воно залежить від кількості, доступності кормових об’єктів, а взимку ще й від стану снігового покриву. У пухкому глибокому снігу звірятко швидше втомлюється, пройдений ним шлях буде коротше. Наприклад, в 1973, 1974 рр., в січні-лютому, в гірничо-тайговому урочищі поблизу хребта Куркуре були проведені 19 троплених добових слідів. Довжина їх становить від 1000 до 7200 метрів; у середньому — 2990 метра. У 1975 році середня довжина за результатами восьми троплених склала 4030 метра (максимальна — 10 140). Добовий спадок самця, як правило, довший насліда самки на 10-20%.

Поведінка

У пошуках здобичі соболь забирається під сухостої, пірнає в сніг, якщо в ньому є порожнечі (може не з’являтися на поверхні протягом декількох десятків, іноді навіть сотень метрів), обстежує колонії піщухи, будь-які інші місця, де можна чимось поживитися.

При появі небезпеки намагається втекти з землі і забитися найближчим надійний притулок. Якщо це не вдається, забирається на дерево, де затаюється. Втім у більшості випадків, навіть маючи можливість добре зачаїтися, сховатися в гущавині гілок на великому кошлатій кедрі або ялиці, незабаром він видає себе обуреним, сердитим бурчанням, полегшуючи тим самим мисливцеві можливість розглянути його в густій кроні хвойного дерева. Якщо собака відволікається, може зістрибнути вниз і піти по землі; іноді намагається втекти по деревах.

Він цікавий

Соболь не дуже боязливий, він цікавий. Нерідко наближається зовсім близько не тільки до мисливських хат, але і до невеликих населених пунктів — лісових кордонів, пасік. В голодний час, коли немає врожаю кедрових горіхів, мало дрібних мишоподібних, проникає не тільки в мисливські хатки, але і господарські будівлі людини в селах, на звалища, де намагається роздобути що-небудь їстівне.

Втім на Алтаї їжі для невеликого моторного звірка майже завжди досить — кормова база тут не тільки багата, але відрізняється ще і відносною сталістю, тому такі випадки тут — велика рідкість.

Розмноження

Відтворення соболів має деякі особливості, про які наші вчені довідалися порівняно недавно. Довгий час, зі слів мисливців, вважалося, що гін у соболів в кінці лютого-початку березня. У цю пору звірята виявляють підвищену активність — самці іноді б’ються, залишаючи на снігу витоптані майданчики з клаптиками волосся, цятками крові, бігають за самками. На початку 20-х років минулого століття досить широко стало практикуватися зміст соболів в неволі, проте приплоду або не було, або він був, але час гону помітити не вдавалося. Спочатку реальні терміни гону і спаровування були встановлені у американської куниці (дуже близьке до соболя вид). Тоді ж гон, в літній час, був відзначений в Німеччині у куниць лісової та кам’яної. У Росії спостереження за розмноженням соболів проводилися учасниками гуртка юних натуралістів в Московському зоопарку під керівництвом відомого вченого П.А. Мантейфеля. Вперше літній, в червні, спарювання там було зазначено в 1927 році.

Таким чином проблема змісту соболів в неволі була вирішена, і клітинне їх розведення в подальшому отримало широкий розвиток.

Парування

Нині спостереженнями в неволі встановлено, що масове парування соболів відбувається в липні. Найраніше — 8 червня, найпізніше 23 серпня. Причому на серпень частіше доводиться повторне покриття дорослих самок, так як тічка у соболюшок протікає з двома або навіть трьома періодами полювання, через 10-12 днів. Строки вагітності самок непостійні і коливаються в межах від 236 до 315 днів. В неволі, як і в природі, молоді з’являються на світло в основному в квітні; крайні терміни — 25 березня і 3 травня.

Такий тривалий термін вагітності обумовлений наявністю латентного періоду — затримкою розвитку заплідненої яйцеклітини, який триває 7,5-8 місяців. Швидкий ріст зародків починається тільки в березні наступного року, відразу після помилкового гону.

Турботлива мати

Соболюшка — турботлива мати. Біля гнізда вона іноді запасає для себе трохи їжі, щоб не йти від нього далеко в перші дні, зігріває малюків, поки вони голі. Пізніше, коли у соболят з’являється хороший шерстний покрив, вона може йти в пошуках їжі і подалі. До часу гону — липня — молоді досить підростають, вже виходять з притулку, і самка, зайнята проблемами подальшого відтворення, може бути досить довго. В кінці серпня, частіше у вересні, молоді покидають батьківське гніздо і переходять до самостійного життя.

Статевої зрілості соболі, самки і самці досягають у віці 14-15 місяців. Максимальна плодючість при клітинному розведенні спостерігається у самок у віці від 4 до 12-14 років. У молодих і старих (більше 14 років) відмічений високий відсоток пропустовування. У клітинах соболі живуть до 20-22 років. У природі, в опромислованих популяціях, до 13-14.

Харчування

Соболь — досить спеціалізований хижак. Основу її харчування, від 50 до 70%, становлять дрібні мишоподібні — полівки (в першу чергу червона), миші. Живиться він також землерийками, пищухами, бурундуками, зрідка ловить білок, що гніздяться на землі птахів і їх пташенят. З птахів його, мабуть, особливо привертають рябчики, за якими він активно полює протягом усього року.

Не раз спостерігав, по слідах, як він наполегливо вистежував їх, ночують під снігом, обережно підкрався до лунок і нерідко встигав схопити який намагався полетіти рябчика. Зрідка нападає і на глухарів.

Може годуватися великими ссавцями — залишками здобичі вовків чи інших хижаків, падлом. Відомі, хоча й поодинокі, випадки успішних нападів на кабарги в пору пухкого глибокосніжжя — про це повідомляють мисливці, вони описані і в літературі. Полюють соболі за зайцями, переважно молодими. Є в їх раціоні яйця птахів, наземні молюски, комахи, навіть дощові черв’яки.

Дуже люблять мед здичавілих бджіл. Відомий випадок, коли в одному з південних районів Красноярського краю близько дупла з бджолами, виявленого соболями, мисливець відловив більше 20 звірків. По сліду соболів, які поїли меду, йшли і йшли до дупла інші звірята…

Охоче споживають соболі і деякі рослинні корми, в першу чергу кедровий горіх, потім ягоди горобини. Часом, при низькій чисельності мишоподібних, горіхи можуть становити половину і навіть більше їх раціону.

Ягоди горобини, роками врожаю, також можуть займати значне місце в їх живленні. В таку пору ці ягоди, погано переварюються в шлунку хижаків, становлять основну частину їх екскрементів. Їдять вони також багато інші ягоди — лохину, чорницю, брусницю, червону смородину, калину. В кінці літа, з серпня по вересень, рослинні корми часто переважають у раціоні соболів.

Загалом набір кормів у цих звіряток досить різноманітний, щоб вони не були голодними при нестачі одного-двох його видів. У 60-80-ті рр. минулого століття на Північно-Східному Алтаї було досліджено 760 шлунків і екскрементів соболів. Зустрічальність у відсотках різних видів корму виглядає наступним чином:

Мишоподібні 52

Пищухи 2

Білки 2

Білка-летяга 3

Птахи 9

Кедрові горіхи 33

Ягоди 33

Молодь

Молоді, число яких коливається від одного до семи, найчастіше 2-4 (на Алтаї, за багаторічними спостереженнями, середня плодючість самок — 3,2), з’являються на світ голими, сліпими, навіть вушні отвори у них закриті тонкою плівкою. Вуха відкриваються на 23-27-й день, очі — на 30-36-й день; тоді ж з’являються перші молочні зуби. Самка годує їх молоком майже два місяці, хоча прикормлювати тваринною їжею починає раніше.

Джерело: http://floret.info/

Похожие записи

  • No Related Post