Степовий тхір

Степовий тхір — найбільший представник роду Mustela. Довжина тіла самців 320 — 562 мм; самок — 290-520. Хвіст — від 70-80 до 180 мм. В Сибіру маса самців до 2050 г, самок — до 1350. Зрідка серед хорей зустрічаються окремі особливо великі особини з довжиною тіла до 75-80 див. Зимовий волосяний покрив густий і м’який. Довжина ості 32-38 мм.

Загальний тон забарвлення палево-білуватий, з охристим відтінком. Підпушшя біле або злегка жовтувате. Вершинки остьового волосся чорні або бурі, передні і задні лапи, груди, кінець хвоста чорно-бурі. Річний хутро коротше, грубіше зимового і дещо темніше. Нерідкі індивідуальні відмінності забарвлення.

Місця проживання, притулку, харчування

Цього тхора, на відміну від чорного його побратима, що віддає перевагу лісові угіддя, не даремно назвали степовим. Він віддає перевагу відкриті рівнинні і нагірні степи, луки, пасовища, безлісі схили гір.
Тримається і в напівпустельній місцевості, начебто Чуйської степу на південному сході регіону. В лісових масивах, навіть великих заростях чагарників, практично не зустрічається. У гори піднімається до висоти в 2,2 — 2,4 тисячі метрів.

У всіх випадках його розповсюдження, а також щільність населення тісно пов’язані з наявністю і кількістю гризунів, в першу чергу ховрахів. Багато — багато буде і тхора, мало — і хорей буде мало, навіть якщо це його стації.

Активність

Активні хорі переважно вночі і в сутінки, проте можуть полювати і вдень. Особливо активні в світлий час доби під час гону. Степовий тхір — спритний, моторний, сміливий і цікавий звірок. Він може добре лазити по деревах, добре плаває, хоча в жилих їм угіддях ці здібності йому рідко вдається використовувати.
На шляху слідування при пошуках здобичі заглядає у всі нори гризунів, в першу чергу ховрахів, при необхідності швидко розширює їх — він хороший землекоп. Взимку може розривати навіть промерзлу, обледенілу землю, хоча і не так швидко.
Агресивний, сильний, він без зусиль справляється з дорослим ховрахом, навіть молодим бабаком; успішно протистоїть таким хижакам, як шуліка, і іншим.

Притулки
Для гнізда він, як правило, використовує нори гризунів, найчастіше тих же ховрахів, а також бабаків, ховрахів, при необхідності розширюючи їх. Самки тхора використовують ці нори і без розширення — вони менше самців.
Пристрій нори визначається її колишнім власником — вона може бути гранично простий, може бути і з різними віднорками, кількома виходами. Підстилки зазвичай немає, або вона дістається хорю «у спадок». В норі цей хижак нерідко запасає і свою здобич — ховрахів та інших гризунів.

Активність
У зв’язку з високою активністю і частими переміщеннями по угіддях в нові місця концентрації харчових об’єктів у хорей немає індивідуальних ділянок проживання. Іноді вони навіть утворюють щось на зразок поселення, коли на невеликій території накопичується і якийсь час тримається, майже разом, кілька звірків.
При погіршенні умов існування — випав глибокий пухкий сніг, мало стало гризунів і іншої здобичі — тхори швидко і легко переміщуються в інші урочища з більш сприятливими умовами, причому за день може проходити до 20 км. Загальна ж дальність переходів може досягати сотні кілометрів.
За добу тхір пробігає відстань від двох-трьох сотень метрів, до 15 — 20 км. При появі небезпеці намагається сховатися в нори, іншому притулок. Коли такої можливості немає, хоробро захищається, навіть від собаки або людини, при цьому видає гучні звуки, що нагадують стрекотіння сороки.

Харчування
Набір кормів степового тхора досить різноманітний. Це ховрахи, хом’яки, кроти, цокоры, водяні щури, миші, полівки. Там, де багато ховрахів, вони складають іноді 100% його раціону. Цих гризунів і хом’яків він найчастіше здобуває прямо в норах.
Ловить він також сіноставок, зайчат, молодих бабаків. Їсть жаб, ящірок, птахів, рибу, падло, комах.
З птахів іноді його здобиччю стають куріпки. Мешкають поблизу населених пунктів тхори нерідко нападають на домашню птицю.
Завершуючи розділ про харчуванні, треба згадати про те, що хорі іноді поїдають сурков, в тому числі і дорослих, які перебувають у сплячці, для чого проривають вхід в їх нори.

Розмноження
На півдні Західного Сибіру шлюбний період у тхорів розтягнутий з останніх чисел лютого до початку червня. Розпал його — з середини березня до кінця квітня. Під час гону звірята, провідні зазвичай одиночний спосіб життя, тримаються парами. Молоді з’являються на світ через 36 — 38 днів після спарювання, причому з цього терміну 7 — 8 днів припадає на латентну стадію.

Дитинчат у виводку від 7 до 20, в середньому 10 — 11. Така висока плодючість — наслідок підвищеної смертності, пов’язаної зпрожєиванням  звірків у відкритій місцевості. Молоді, як і в інших куницевих, сліпі і глухі. Слухові проходи відкриваються на 23 — 27-й день, очі — на 30 — 38-й.

Через 40 днів молоді вже часто з’являються на поверхні, грають, починають харчуватися м’ясом. В цей же час у них добре проявляється вроджена реакція слідування за самкою, що допомагає звірятам при частій зміні притулків, а іноді і при необхідності відбитися від нападу не самого небезпечного (дрібного) ворога.
Тваринки в таких випадках біжать довгим ланцюжком впритул один до іншого. Така щільна колона може виробляти на деяких супротивників страхітливе враження.

Остаточно виводки розпадаються, коли молодим виповнюється 70 -75 днів. В цей час вони майже порівнюються розмірами з дорослими, хоча маса ще помітно менше.

Конкуренти

Харчових конкурентів у тхорів багато. Це багато звірі з сімейства собачих і куницевих — вовки, лисиці, корсаки, солонгої, колонки, а також пернаті хижаки. В роботі Е. І. Денисова добре показано, як шуліка, наприклад, часто атакує тхора, що несе здобич — ховраха або іншого гризуна. І в більшості випадків йому вдається змусити його кинути здобич, яку пернатий грабіжник тут же забирає. Були, правда, рідкісні випадки, коли звірові вдавалося відбитися і зберегти здобуте.

Вороги

Ті ж вовк, лисиця не тільки конкуренти, але й вороги тхора, готові задавити його при будь-якому зручному випадку.

Дуже небезпечні для хорей численні подекуди в угіддях пастуші і бродячі собаки, а також орли і інші великі пернаті хижаки.

Від усіх від них популяції тхорів несуть великі втрати, і тільки високі репродуктивні здібності дозволяють їм заповнювати цей збиток.

Практичне значення

Світлий тхір відноситься до числа хутрових промислових звірів; мисливці здавна його здобували і продовжують здобувати. У заготівлі найбільше шкурок його надходило все в ті ж 30-ті роки. минулого століття. Усть-Канський, Усть-Коксинський, Шебалинський райони за час з 1933 по 1989 роки дали, кожен, по 8 — 10 тисяч шкурок, а всього за той же період в регіоні було здобуто не менше 50 тисяч хорей. Закуплено 42,5 тисяч штук; інше — осідання (в основному для пошиття шапок) або некондиційні шкірки.

У хутряній промисловості теплі, міцні ці шкурки використовувалися для пошиття ошатних недорогих жіночих шуб, інших виробів. Степовий тхір дуже корисний, особливо поблизу сільгоспугідь, адже він знищує багато шкідливих гризунів, в першу чергу ховрахів.

Невеликий шкоду він приносить, нападаючи, хоч і вкрай рідко, на курники; вважається також, що він може бути зберігачем деяких ектопаразитів, рознощиків хвороб, небезпечних для людей.
В даний час запаси виду мисливським промислом використовуються не повністю, так як скупники хутра його шкурки не цікавлять.

Загальні відомості

СТЕПОВИЙ, АБО СВІТЛИЙ ТХІР Mustela (Putorius) eversmanni Lesson, 1827.

Алтайське назва звірка — йалбак; росіяни іноді називає його ще сусленником. Це досить великий звір з родини куницевих, поширений по півдню Росії, включаючи південні частини Західної та Східної Сибіру.
Вид непогано вивчений, хоча літератури за нього конкретно по Алтаю мені виявити не вдалося, за винятком відомостей про поширення та щільності населення в одному з урочищ Шебалинського району, наведених в роботі Ю. П. Дорофєєва та ін Тому при підготовці нарису довелося використовувати лише загальні зведення (Гептнер; Громов та ін., Кидирбаєв та ін., Шубін та ін) і, як зазвичай, дані про заготовках шкурок цих звірят і нечисленні опитувальні відомості. На території Алтайського заповідника світлого тхора немає.
У 1981 — 1983 роках в Алтайському краї, в степовій частині, цікаві спостереження за тхорами у вольєрах провів О. В. Денисов.

Поширення, чисельність

Мешкає тільки в західній половині території Гірського Алтаю, тобто на лівобережжі Катуні. Лише на крайньому південно-му сході і на півночі регіону зустрічається і на схід від цієї річки. Площа ареалу в регіоні 40 — 45 тис. кв. км. Найбільша щільність населення в Усть-Канському, Усть-Коксинському, Шебалинскому районах; менше в Майминском, Чемальському, Кош-Агацькому.

Досить поширений тхір майже у всіх районах Алтайського краю, прилеглих до території Гірського Алтаю з півночі.

В 30-е роки XX століття в Ойротської автономної області заготовляли від трьох до чотирьох тисяч шкурок тхора (максимум в 1934 році — 4548 штук). Чисельність тоді була не менше 8-10 тисяч. Надалі йшло постійне зниження обсягів заготівель, з невеликими підйомами під час підвищення цін на хутро — на початку 60-х та 80-х рр .

У другій половині 80-х рр. закуповували, в середньому лише 300 — 400 шкурок на рік. Позначилися три основні чинники — зниження чисельності, втрата у мисливців інтересу до видобутку звірка з недорогий шкіркою, «осідання» хутра на руках.

За даними Ю. П. Дорофєєва з співавторами, на ділянці площею 25 кв. км у Шебалинському районі трималися п’ять тхорів, у прилеглих угіддях щільність населення була вдвічі нижчою. Якщо прийняти, на основі цих відомостей, середню щільність по всьому ареалу рівної однієї особини на 1000 га, що цілком реально, то в кінці 80 — початку 90-х рр. минулого століття в Гірському Алтаї мешкало не менше 4-5 тисяч світлих хорей. Тобто чисельність скоротилася не на порядок, як заготівлі шкурок, а всього в 1,5 — 2,0 рази. Наведена Центрохотконтролем цифра на 2002 рік — 2,8 тисяч — майже наполовину занижена, а наведена в «Аналітичній доповіді» — 0,7 тисяч (у 2004 р.) — тим більше.

Похожие записи

  • No Related Post